Je Hogere Zelf weet alles - The Summit Lighthouse Holland

Je Hogere Zelf weet alles

Hieronder volgen een aantal prachtige passages uit het boek ‘Alchemie van het Hart’. Deze keer gaan de diepgaande lessen voor de ziel over ‘De geheime kamer’ en ‘Een vonk van het goddelijke’.

Verborgen in het hart van alle
wezens, bevindt zich de Atman, de
Geest, het Zelf; kleiner dan
het kleinste atoom, groter
dan de uitgestrekte ruimtes.

—KATHA UPANISHAD

Je Hogere Zelf weet alles. Hij kan je onderrichten, je betrouwbare aanwijzingen geven, en je waarschuwen voor gevaar, als je de tijd neemt om je af te stemmen op die stem. Als je deze meesterlijke aanwezigheid van binnen eenmaal erkent, kun je je op cruciale momenten van je dag terugtrekken in je geheime kamer en met hem communiceren. Je kunt zeggen: ‘O Geliefde, ik ben zo dankbaar voor uw leiding, verlichting en liefde. Onderwijs mij. Geef richting aan mijn leven en toon mij de volgende stappen die ik moet nemen.’

Je kunt je hart binnengaan, de verbinding met je Hogere Zelf maken, en specifieke vragen stellen waar je een antwoord op zoekt, zoals welke actie je nu moet nemen of hoe je een situatie moet oplossen die zich nu voordoet. De volgende stap is een van de belangrijkste: luister. Het antwoord komt misschien niet onmiddellijk, maar het komt op het juiste moment.

De mystici hebben onthuld dat er in de geheime kamer van het hart een ‘goddelijke vonk’ brandt – een heilige vlam waarmee God ons heeft begiftigd, een vuurvonk uit Gods eigen hart. In wezen is de goddelijke vonk een stukje God, middenin jou. Zij is louter Geest. Zij is jouw contactpunt met je Bron. We kunnen wel denken dat we op aarde rondlopen als menselijke wezens, maar in feite zijn we goddelijke wezens met een goddelijke verbinding.

Degenen die in verbinding staan met deze goddelijke vonk, beschrijven haar als een heilig vuur en ook als een zaad van het Goddelijke. De heilige Catharina van Siena zei in een van haar gebeden: ‘In uw natuur, eeuwige Godheid, zal ik mijn natuur leren kennen. En wat is mijn natuur …? Het is vuur, omdat u niets anders bent dan een vuur van liefde. … U die vuur bent, deel het vuur met (de ziel).’

In sommige tradities wordt deze vonk een ‘drievoudige’ vlam genoemd, omdat zij de primaire eigenschappen van de Geest oproept – kracht, wijsheid en liefde, in overeenstemming met de Drie-eenheid. We putten uit deze innerlijke vlam, iedere keer als wij handelen vanuit het liefhebbende, spirituele deel van onszelf. Het is het vuur, de bezieling, de creatieve vonk die onze fijnzinnigste gedachten en gevoelens, woorden en daden doordringt. Deze vlam is spirituele kracht – de kracht om ons leven te veranderen en uiteindelijk om de wereld te veranderen.

Jouw goddelijke vonk is hetzelfde universele licht dat brandt in de harten van de heiligen, adepten en opgevaren meesters uit het oosten en het westen. Het enige verschil tussen hun vlam en onze vlam is haar omvang en intensiteit. Hoe intenser de vlam, des te groter de schenking van licht. Hoe groter het licht, des te meer kracht we hebben om levende transformators van liefde te worden.

Evenals de grote revolutionairen van de Geest, kunnen wij de omvang en intensiteit van onze spirituele vlam en onze bekrachtiging van de liefde groter maken. De mystici hebben ons verschillende formules gegeven om dat licht uit te breiden. Hun formules omvatten de ontwikkeling van hart, hoofd en hand, want we breiden de vlam niet alleen uit door meditatie en gebed. We breiden haar ook uit door de praktische toepassing van ons hart – de handelingen die we dagelijks verrichten om aan andermans behoefte tegemoet te komen.

Passage uit het boek ‘Alchemie van het Hart

 

 

 

Lees ook onderstaande post

De hemelvaart

De hemelvaart – Eenheid met God De hemelvaart ...
Het heilig avontuur

Een heilig avontuur

Een heilig avontuur Eeuwige zoeker Een gedachte is ...
Tweelingzielen

De zoektocht naar heelheid

De zoektocht naar heelheid Ieder van ons heeft ...
House of Caiaphas - Gustav Dore

Laten anderen hun karma voor hen dragen -Karma dodging

Laten anderen hun karma voor hen dragen  – ...
The Summit Lighthouse Holland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders