Houden we van onszelf? Waarderen we onszelf?

Houden we van onszelf? Waarderen we onszelf?

De vierde reeks quotes en passages uit het boek “Alchemie van het Hart” begint met het onderwerp: ‘Voor jezelf zorgen.’ Dit is zo belangrijk, want hoe kunnen wij voor anderen zorgen als we niet voor onszelf kunnen zorgen?

Melody Beattie zei: Onszelf geven wat we nodig hebben, betekent dat we … onze persoonlijke raadgever, vertrouweling, spiritueel adviseur, partner, beste vriend en verzorger worden … Als we naar onszelf luisteren en naar onze Hogere Macht, worden we niet misleid.

Soms heeft ons gebrek aan zelfvertrouwen of gebrek aan standvastigheid diepere oorzaken. Het kan herleid worden tot een crisis in de liefde – een crisis in liefde voor onszelf. Houden we van onszelf? Waarderen we onszelf? Als we niet van onszelf houden, saboteren we onze eigen spirituele, emotionele en professionele vooruitgang. We staan onszelf niet toe om hogerop te komen, gewoon omdat we niet geloven dat we ertoe in staat zijn, of dat we het waardzijn om hogerop te gaan.

Daar komt bij dat we, als we niet van onszelf houden, kortsluiting veroorzaken in ons vermogen om liefde te geven en liefde te ontvangen. Feitelijk kunnen we – bewust of onbewust – falen, slechts om te bewijzen dat we het niet waard zijn. ‘Niet alleen staat deze onbewuste zelfhaat het uitdrukken van liefde in de weg, het stoort ook het ontvangen van liefde’, schrijft dr. Harville Hendrix. ‘Je kunt je niet waardig voelen of liefde accepteren, als je jezelf onbewust haat, of zelfs maar een deel van jezelf.’

Mensen die spiritueel zijn aangelegd, neigen ernaar om de lat hoog te leggen voor zichzelf en overdreven kritisch op zichzelf te zijn. Ze zijn ook vaak buitengewoon gevoelig voor wat anderen zeggen. Terwijl we realistisch moeten zijn over de terreinen in ons leven die vatbaar zijn voor verbetering, moeten we ook realistisch zijn over de aard van het leven en spiritualiteit. Het leven is een pad, en spiritualiteit een proces. Vandaag zijn we niet langer wie we gisteren waren, net zoals we nu niet zijn wie we morgen zullen zijn.

De ziel is ons innerlijk kind, nog steeds in het proces van verfijning, nog steeds haar innerlijk potentieel aan het ontplooien. Ongeacht wat ons innerlijk kind nu doormaakt, we kunnen onze ziel liefhebben op haar pad naar heelwording. Want wat het meest belangrijk is, is niet de afstand die we nog moeten afleggen, maar of we volledig betrokken zijn in het proces. Kan ik luisteren naar wat mijn hart mij vertelt wat de volgende stap is op mijn pad, en die nemen?

Als je je hart wilt bekrachtigen, begin dan met te luisteren naar wat je hart zegt dat je op dat moment nodig hebt. Dat kan van alles zijn, van het stoppen om de geur van bloemen op te snuiven, tot het krijgen van een rugmassage, tot het overwegen van een andere baan. Naar je hart luisteren is bekrachtigend, want het is de eerste stap naar het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen behoeften.

Soms ontkennen we de stem van ons hart. We denken dat het egoïstisch is om in onze eigen behoeften te voorzien. Maar als we aan onze eigen behoeften tegemoet komen, vullen we onze spirituele en fysieke reserves aan, zodat wij op onze beurt meer aan anderen kunnen geven.

Jezus zei: ‘Heb uw naaste lief alsuzelf’- met andere woorden, heb je naaste lief zoals je jezelf zou willen liefhebben.

Als we van iemand anders verwachten dat die ons liefde geeft, ter compensatie van het feit dat we onszelf niet liefhebben en eren, kunnen we in de gevaarlijke val trappen van idolatrie. We kunnen tegen onszelf zeggen (vaak keer op keer): ‘Aha, hier is de allergeweldigste persoon in de hele wereld. Eindelijk heb ik iemand gevonden die perfect van mij zal houden. Nu zullen al mijn problemen worden opgelost.’ Dit is een valstrik, en een recept voor problemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook onderstaande post

De hemelvaart

De hemelvaart – Eenheid met God De hemelvaart ...
Het heilig avontuur

Een heilig avontuur

Een heilig avontuur Eeuwige zoeker Een gedachte is ...
Tweelingzielen

De zoektocht naar heelheid

De zoektocht naar heelheid Ieder van ons heeft ...
House of Caiaphas - Gustav Dore

Laten anderen hun karma voor hen dragen -Karma dodging

Laten anderen hun karma voor hen dragen  – ...
The Summit Lighthouse Holland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders